Στο νέο προεκλογικό debate των πολιτικών αρχηγών, όπως άλλωστε και σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης και της νέας προεκλογικής περιόδου, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εντελώς απούσα.
Εξαφανισμένη παρόλο που είναι και σημαντικός δημοκρατικός θεσμός και πυλώνας της αποκεντρωμένης διοίκησης και ο κρίσιμος συνδετικός κρίκος των τοπικών κοινωνιών με το κεντρικό κράτος .
Υπάρχει εξήγηση γι αυτή την απουσία από τον δημόσιο προεκλογικό διάλογο και αυτή δεν είναι η υποβάθμιση, είναι η άρνηση.
Είναι συνειδητή επιλογή των κομμάτων, είναι στην «κρυφή ατζέντα» τους να παραμείνει η τοπική αυτοδιοίκηση στη συνείδηση των πολιτών , παρακολούθημα της κεντρικής εξουσίας. Κάθε ανοιχτή συζήτηση θα αποκάλυπτε στους πολίτες ότι Δήμοι και Περιφέρειες στην Ελλάδα , όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν πλέον θεσμικά και οικονομικά πολυ μεγάλο βαθμό αυτονομίας με ανάλογες ευθύνες και δικαιώματα .
Θέλει πράγματι η κεντρική πολιτική σκηνή αυτή την μετεξέλιξη ή μήπως προτιμά να εμφανίζεται στους πολίτες ως ο μόνος ισχυρός πόλος εξουσίας για προφανείς λόγους και σκοπιμότητες ;
Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν σήμερα που μιλάμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας;
Σ αυτή την ερώτηση θα πάρετε 10 εκ διαφορετικές απαντήσεις διότι αυτή η στοιχειώδης συζήτηση δεν έχει γίνει ποτέ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο .
Όπως και ποιές άλλες αρμοδιότητες θα πρέπει να έχει ή αντίθετα να μην έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή η γενική σύγχυση που υποκρύπτει σκοπιμότητες, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Διότι πχ οι συναρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης με Υπουργεία είναι θέμα κοινής λογικής. Ασφαλώς και η επίλυση της καθημερινής ταλαιπωρίας των πολιτών στην λεωφόρο Κηφισσου που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπως και οι υποδομές σε σχολεία και νοσοκομεία σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Υπουργεία. Άκουσε κανείς έστω και μια πρόταση, μια δημόσια αναφορά στον προγραμματικό λόγο γι αυτά;
Η διαχείριση κρίσεων φυσικών καταστροφών ή η διαχείριση των σκουπιδιών ακούστηκε κάπου , σε κάποια συζήτηση εκπροσώπων κομμάτων και κυρίως ετέθη στην βάση της συναρμοδιότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να ακουστούν προτάσεις και επιχειρήματα;
Οι πολίτες λοιπόν, έχουν σε μεγάλο βαθμό , άγνοια για την πραγματική έκταση των αρμοδιοτήτων και το εύρος των συναρμοδιοτήτων στις τρεις βαθμίδες διοίκησης.
Έτσι πολιτικά , κάποιοι μ αυτόν τον τρόπο κρύβουν την ανικανότητα τους να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που οφείλουν να λύσουν , κάποιοι εμφανίζουν σαν δικά τους επιτεύγματα τη δουλειά άλλων και κάποιοι επιβιώνουν πολιτικά μέσα στην ομίχλη της ασάφειας .
Θελουμε πραγματικά να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όπου κανείς ποτέ δεν φταίει ή όλοι φταίνε διαχρονικά ; Θελουμε να συνεχιστεί η ασάφεια και η αναποτελεσματικότητα με τέτοιες δικαιολογίες; Ή μήπως είναι η σωστή στιγμή να δώσουμε τα χέρια και να αλλάξουμε εμείς όσα δεν θέλουν να αλλάξουν όλοι αυτοί;